Нашите изненади

Банер

Онлайн потребители

В момента има 2 посетителя в сайта

Партньори

Банер
Банер


Йога Нидра, Ошо медитации, Свара йога

„Който се изкачва на планина и открива извора на някоя река, се възхищава на чистата вода и сладкия й вкус. Като тече надолу към равнината, тя постепенно от поток става река, после пълноводна река, но в нея се оттичат нечистотии, отровни вещества, изхвърлени от жителите по бреговете й. При устието, където тя се влива в морето, този, който пие вода от нея, рискува да се отрови. От извора си до морето реката представлява цяла йерархия. Тази йерархия откриваме и в себе си – от извора, който е нашият Божествен Аз, до физическия план. За да можем да пием чистия живот, трябва да се освободим от нисшите области на физическото, астралното и менталното ниво, и да потърсим водата по върховете на високите планини в самите нас: душата и духа ни.“ Михаил Иванов / познат като Ом Рам Майкъл Айванов и мой Духовен учител/

Мариана Стоева - водещ преподавател.

Срещнах се с йога преди 25 години и от първият миг на тази среща до днес философията на изтока не напусна живота ми. Тя ми даде възможност да осъзная изборите и живота си във всеки миг на случване. Помогна ми да изградя стабилни и изпълнени с приемане и разбиране взаимоотношения в личният ми живот; материална реализация, носеща удовлетворение и радост от положеният труд; да навляза дълбоко в себе си и да не спирам да се възхищавам на безкрайността и красотата, която Бог е сътворил, чрез мен и чрез всеки друг като мен. Отвори очите и сърцето ми за радостта. По пътя се срещах и с други духовни практики и откривах, колко вълнуващо е да се живее този живот, който всеки миг ти поднася нова картина, чувство, емоция, мисъл. Съзнавах, че знанието и познанието изисква баланс и този баланс се постига, когато се раздава на другите. Знаех, че да предадеш това познание и мъдрост е отговорност и поради тази причина преминах поредица от обучения. - Рейки Мастер съм по системата Усуи Рейки, - Майстор на Акашовите Записи, - Преминала съм професионално обучение за йога преподаватели в Университета "Йога Видя Гурукул" Насик, Индия и съм сертифициран инструктор . Там съм изучавала класическа Хатха йога, йога Нидра и други практики и съм преминала 200 часа Teacher training course през 2011 година.

Била съм в Ошо ашрам в Катманду, Непал и там имах възможност да се потопя в атмосфера създадена лично от единият ми Духовен у чител. През 2011 година посетих и ашрама за Кундалини йога и Тантра на Ананд Шараби - „Садхана Тантра Ашрам” в Бордо, Франция. През 2013 година имах щастието 30 дена да бъда и в аюрведичен ашрам в Керала, Индия.

Организирах семинар през 2011 година с мой учител от Индия за тантра, кундалини и свара йога. В студио ,,Сътворение” водя следните практики:

  • Йога нидра – „ Извлечена от тантрите, йога нидра е мощна техника, която ни учи как да релаксираме съзнателно. При нея сънят не се счита за релаксация. Хората имат чувството, че релаксират, като потънат в някой удобен стол с чаша кафе, питие или цигара и наред с това четат вестник или гледат телевизия. Но това съвсем не е удовлетворително за едно научно определение на релаксацията. Всички тези занимания представляват само сетивно развлечение. В действителност истинската релаксация е преживяване, което далеч надхвърля всичко това. При пълната релаксация човек трябва да остане осъзнаващ. Това представлява йога Нидра състояние на динамичен сън. Йога Нидра е систематичен метод за предизвикване на пълна физическа, умствена и емоционална релаксация. Терминът йога Нидра произлиза от две санскритски думи: йога, която означава единение, или съсредоточено осъзнаване, и нидра, която означава сън. По време на практи ката йога Нидра изглежда, че човек сякаш спи, но съзнанието му функционира на едно по-дълбоко ниво на осъзнаване. По тази причина йога нидра често е наричана “психичен сън" или дълбока релаксация с вътрешно осъзнаване. В това гранично състояние между съня и будуването се осъществява спонтанна връзка с подсъзнателни те и несъзнателните измерения. Състоянието на релаксация при йога Нидра се постига чрез обръщане навътре и отдалечаване от външните преживявания. Ако съзнанието може да се отдели от външното осъзнаване и от съня, то се превръща в нещо много мощно и може да се зползва по редица начини, например за развиване на паметта, за увеличаване на знанията и творческите способности или за трансформиране природата на човека.
  • Различни медитативни практики : будистки; тантристки; медитации свалени от финния свят, чрез ченълинг.
  • Динамични Ошо медитации - "Медитацията е живот. Да не бъдеш в медитация означава да не си жив." ОШО – „ Динамичната медитация е създадена от Ошо, тя дава възможност човек да раздвижи блокираната отрова в тялото си, както на физическо, така и на емоционално и умствено ниво, дава възможност раздвижената отрова да бъде изхвърлена, а освободеното от нея място - раната, да бъде намазано с еликсира, наречен тишина и покой, който се появява, когато човек е ТУК и СЕГА. Много силен инструмент за среща със същността и дълбоки трансформации.“
  • Рейки посвещения и инициализации Пръво, Второ и Трето ниво – „Рейки е система на лечение чрез полагане на ръце с несравнима простота и мощ. Историята й обхваща почти цялата писана история на човечеството, а самата система на лечение със сигурност е по-древна от всички писмени паметници.“
  • Организирам лечебни Рейки медитации, както и индивидуални Рейки сеанси.
  • Свара йога - древна, езотерична, носеща познанието за праната и биоритмите във физическото тяло, тя е наука за дъха, ритъма му, движението му и свързаните с всичко това мисловни модели и нагласи. Поднесена в " Shivaswaroday" като диалог между Шива и Шакти, може би за да засвидетелства, че хармонията идва тогава, когато Слънцето и Луната, мъжката и женска енергия се преливат без граница, осъзнато посредством сърцето. Ще научите: че не само дъха, но и мислите посредством него се движат в тялото; как емоциите въздействат върху дъха; с какво е свързана лявата и дясната ноздра, и как работят те и кой е техният здравословен ритъм; кога Сушумна е активна; как да поддържаме добро здраве, посредством дъха; много практики и разбира се примери за приложение в ежедневието.

 

***

Споделено впечатление от часовете ни по йога Нидра: ''След вчерашната практика по йога нидра няколко часа сакаш не бях тук. Започнах да разбирам истинската същност на практиката - освен релакс и отпускане, тя ни помага да навлезем вътре в самите себе си, да осмислим живота си точно в този момент , да се доверим на собственото си Аз ,за да взимаме правилните за нас решения."

Благодарим! - от екипа.